A MÚRE szovátai őszi szakmai találkozóján október 4-én foglalkozást tartunk a kolozsvári Pine Lines marketing és AI konzultációs ügynökség közreműködésével. A Teleki Oktatási Központban pénteken 14-18 óra között zajló tanfolyam 1 óra elméleti részből és 3 óra gyakorlatból áll (fontos saját laptop használata!). Az AI/MI foglalkozás jelentkezési lapja elérhető ITT.

 

A résztvevők elsajátíthatják a Chat GPT-vel való kommunikációt, feladatokat fogalmaznak meg a mesterséges intelligencia (MI) számára, hogy az adott kérésre/kérdésre megfelelő válasz érkezzen. Az előadók rádiós és televíziós munkatársak számára is ötletekkel, javaslatokkal fognak szolgálni. A tanfolyam részvételi díja 100 lej.

Jó ideje szinte nap mint nap szembejön velünk a mesterséges intelligencia, mint kifejezés, vagy mint ennek a termékei az interneten, a közösségi hálókon, cikkek, képek vagy videók formájában. Az új generációs mobiltelefonokat eleve így gyártják, és ma már van olyan távol-keleti ország, ahol az egyik rádióban már a mesterséges intelligencia (MI) által generált lemezlovas keveri a zenéket, a fiatalok közt nagy népszerűségnek örvendve.

Szóval már rég a nyakunkon MI, ha tetszik, ha nem.

Tavasszal részt vettem a Pine Lines ügynökség egy online bemutatóján. Addig nagyon távolinak tűnt számomra az MI. Hát bevallom teljesen ledöbbentem, hogy mekkora segítség lehet az újságírók számára is. Azóta szinte naponta használom.

És itt most nem csak arra gondolok, hogy az MI helyettünk rákeres egy adott témára az internet bugyraiban, hanem ha ügyesen kérjük fel, 80-90%-ban információk tömkelegét tárja elénk, attól függően, hogy mennyit kérünk tőle: 30-40 sort, három oldalt, vagy egy teljes dolgozatot. Sőt, kérhetjük, hogy fogalmazzon tömören, mint egy rádiós, vagy bővebben, mint egy hírügynökségi újságíró.

Az említett bemutatón, egy jégkorong mérkőzés jegyzőkönyve alapján az MI (megfelelő utasításokkal, és ez a lényege az egésznek!) megírt egy több oldalas beszámolót a mérkőzésről, nagyon hitelesen, majd egy hírt csinált belőle, aztán rádiós sporthírt, amit végül egy mesterséges hang olvasott fel, abszolút hitelesen. A hab a tortán pedig a videó változat volt, amikor a hírolvasót láthattunk is képernyőinken.

Szóval érdemes megismerni, kicsit közelebbről is! Tudom, sokan azt mondják, az MI nem fog egy jó recenziót írni, vagy egy alapos színházi kritikát, de segíthet abban, hogy az említett műfajokhoz szükséges infókat másodpercek alatt tálalja abban a formában, ahogyan mi szeretnénk.

Én például ha a kardiológushoz megyek, aki mindig kéri a vérnyomásom heti átlagát, előtte az MI segítségével csak bemásolom a telefonomban lévő táblázatot a napi értékekkel és percek alatt megkapom a kért információkat, szintén táblázat formájában hónapokra visszamenően.

Ez csupán egy apró példa, de segít a fordításban is, hang átírásában szöveggé, de a rajzolásban is. Például kértem, hogy szerkesszen egy logót és tucatnyi változatot adott ki. Csak tudni kell kérni, s ez a foglalkozás elsősorban ehhez segíthet hozzá.

Többen is érdeklődtek egyesületünkben az MI iránt, ezért szervezzük a tanfolyamot, de bátran ajánlom azoknak is, akik fenntartással nézik ezeket a mesterséges dolgokat és esküsznek a hagyományos újságírásra. Szerintem nekik is hasznukra lesz ez a délután

 

Bartha Csaba szerkesztő, Temesvári Rádió

(Az íráshoz a mesterséges intelligencia használatával készítettük az illusztrációt.)