Fele és felé

2018. február 13. 01:30

Haladási irány kifejezésére a fele is helyes vagy csak a felé?

Magyari Sára nyelvész válaszol.

 


Olimpiai újságíró kiküldöttek Erdélyből

2018. február 07. 08:31

Hazahozzák az olimpiát - ígéri a Marosvásárhelyi Rádió a honlapján közzétett hírben.


Sajtófotók a váradi várban

2018. január 17. 08:13

A Brassaï 2016 sajtófotó pályázat anyagából nyitnak kiállítást január 20-án, szombaton 16 órától Nagyváradon, a várban található múzeum fotótörténeti gyűjteményének kiállítótermében (A épület). 
 


A központtól a középpontig

2018. január 13. 09:18

A szavaknak van alakja (hang- vagy betűsor) és jelentése. A kettő viszonya alapján vannak egyjelentésű (ímél), többjelentésű (virág), azonos alakú (vár), hasonló alakú (gondolkodikgondoskodik), rokon értelmű (szépcsodálatos) és ellentétes jelentésű (fentlent) szavak. A többjelentésű szavakról írtunk ebben a rovatban többször, de előkerült már a rokonértelműség is. A minap viszont az alábbi címre figyeltem fel: Központban a fiatal tehetséges sportolók. Először nem is értettem, mi a gond, majd megvilágosodtam: kimaradt egy-két betű. Valószínűleg középpontbant szerettek volna írni.

Csakhogy a kettő nem ugyanazt jelenti - írja rovatában Magyari Sára nyelvész.


Kis karácsony, nagy Karácsony

2017. december 20. 10:51

„Ez nem a dal kezdete, hanem a kis és nagy kezdőbetűk ingadozása. Olvasom újságokban, látom hírportálok felületén, nagyon zavarosan használjuk a kezdőbetűket. A szabály pedig egyszerű: a közszavakat általában kisbetűvel kezdjük, még a magasztos tartalmú, érzelmi töltéstől nem mentes közszavakat is: szabadság, édesanya, anyanyelv, család, kivéve akkor, ha hivatalos dokumentumokban, levelekben megszólításként használjuk vagy megnevezésként, mert akkor nagybetűs formában írjuk, például: Tisztelt Asszonyom! Alperes, Vevő, Megbízott.” Magyari Sára sorozata.