Brassaï 2017 – július közepéig várjuk a képeket

2018. július 14. 10:57

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete harmadik alkalommal hirdette meg a Brassaï Sajtófotó pályázatot. Romániai magyar és külhoni fotóriporterek, újságírók jelentkezését várjuk 2017-ben készült alkotásaikkal, továbbá magyarországi vagy a világban másutt élő magyar fotósok Romániában készült vagy a külhoni magyarok életével foglalkozó képeit. A meghosszabbított beküldési határidő: 2018. július 15.


Egymást támogató tartalom és forma

2018. június 18. 12:24

„Az olvasónak is jobban tetszenek az egyszerű dizájnok, mint a túlbonyolított rendszerek, amelyben elvész a tartalom. Ennél csak egy rosszabb: a felemás megoldások” – kezdte a résztvevő lapok tördelésének elemzését Benkő J. Zoltán előadó a Sajtó és tipográfia workshop második találkozóján. Szűcs László arról beszélt, miért fontos „hozzáadott értékkel” kiegészíteni az átvett anyagokat, és miként érdemes a nyomtatott napi sajtónak az információk mellett a jelenségekkel foglalkoznia. Az Árkoson szervezett műhelymunkán jelen voltak a Hargita Népe lapcsoport, a Háromszék, a Székely Hírmondó és a szépvízi Nádi Suttogó munkatársai.


Magázódás és önöződés

2018. június 13. 11:11

A legtöbb nyelvi illemmel, protokollal foglalkozó írás megállapítja, hogy az önözés a legudvariasabb, a leghivatalosabb forma ugyan, de egyben a legtávoságtartóbb is. A magázás viszont a köznapi, a személyesebb, de udvarias és közvetlen formát hordozza.

De mit tegyen a rádiós? Magyari Sára nyelvész rovata.


Riporttábor 2018 – Irány a Szilágyság!

2018. június 13. 09:59

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete 2018. július 6-8. között Szilágy megyében szervezi meg idei riporttáborát, az alaptábor ezúttal Kémeren lesz. Célunk megegyezik a korábbi évekkel: az oknyomozó, tényfeltáró újságírás, a szociográfiai riport eszközeivel felfedni és rögzíteni a Szilágyságban élő magyar közösség állapotát, történéseit. A feltáró munka eredményeként az év végéig riportkötetet jelentetünk meg. 


Sajtóról és tipográfiáról II. – Árkos

2018. május 31. 02:35

Sajtó és tipográfia ma címmel folytatja képzés-sorozatát a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete. A sorozat múlt év novemberében Nagyváradon kezdődött bánsági és partiumi sajtósok részvételével, második helyszíne Árkos, a Felnőttoktatási Központ, ahol 2018. június 15-16-án (péntek, szombat) Hargita, Kovászna és Brassó megyei szerkesztőségek munkatársainak jelenlétére számítunk.