Hírcsatornák és a szórvány

2017. november 08. 11:01

Idén Kolozsváron tartja szórvány-napi összejövetelét a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete.

A szórványban megjelenő lapok világát ezúttal a nemrég segítségért kiáltott Bányavidéki Új Szó példáján keresztül mutatjuk be, és közösen gondolkodunk a megoldási lehetőségekről. Szakember mutatja be a (nem csak szórvány-) médiában dolgozók, az újságírók rendelkezésére álló nyelvi eszközöket, majd filmet is nézünk a resicai magyarokról, de ezt is főleg azért, hogy ennek példáján keresztül is a szórvány világáról beszélgessünk.


Állásfoglalás

2017. november 08. 09:00

A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének Állásfoglalása.


Adytól az adatokig: a MÚRE szakmai tanácskozása

2017. október 20. 11:08

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) évtizedek óta megrendezi őszi szakmai találkozóit. A tevékenységek típusa: konferencia, szakmai tanácskozás. Az idei témája ez volt: a 140 éve született Ady Endre újságírói munkásságának üzenete az adatújságírás korához. Meghívott előadóink ezt elemezték, kitérve a média világának radikális átalakulására, az újságírói eszközök változására, illetve a máig érvényes üzenetekre. 


Új vezetők Andy Vajna lapjainál

2017. október 18. 03:20

Egy hónappal azt követően, hogy a Lapcom Zrt. tulajdonát Andy Vajna szerezte meg, menesztették a céghez tartozó Bors országos bulvárnapilap, továbbá a győri és a szegedi napilap főszerkesztőit.


Nem olyan egyszerűek a népszerűek

2017. október 13. 09:31

Októberi kérdésünk az, hogy miként helyes: egyszerűek, népszerűek, hasonlóak, használhatóak vagy egyszerűk, népszerűk, hasonlók, használhatók? Mert ki így használja, ki pedig úgy. Nos, ez nem olyan egyszerű - mondja nyelvészünk, Magyari Sára.