Kollégák és kolleginák

2017. június 13. 08:51

Ki a kollégánk? A női kolléga kollegina-e? És egyáltalán: használjuk-e ma ezeket a megnevezéseket? Én azt is megkérdezném , hogy sértő-e kollégának nevezni egy munkatársat. Mert azt tapasztaljuk, hogy sok mindenen megsértődünk mostanában, pedig a szótári jelentés alapján nem biztos, hogy kellene.

Az alapjelentést a szótárban keresi, majd továbbfűzi Magyari Sára nyelvész.


Hangsúlyos külhoni jelenlét a MSÚSZ kongresszusán

2017. május 26. 06:40

A kongresszuson, amelynek helyszíne a győri városháza díszterme volt, közel 150 sportújságíró vett részt, és május 15-16-án rendkívül tartalmas két napot töltöttek el Győrben a résztvevők, közöttük – Sepsiszentgyörgytől Kolozsvárig, Csíkszeredától Marosvásárhelyig – a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) tíztagú küldöttsége.


Összekapcsolt sorszámnevek, nem csak írásban

2017. május 21. 09:00

Talán az egyik leggyakoribb helyesírási hibánk, hogy keltezésben a nagykötőjelet nem a szabályzatnak megfelelően használjuk. Az összekapcsolt sorszámnevek a kiejtésben is okozhatnak gondot. A pont is megzavarhat: kiejtjük-e a sorszámnévképzőt vagy sem? Magyari Sára nyelvész rovata.


Május 3.: a viszonylagos sajtószabadság napja

2017. május 03. 01:51

A sajtó propaganda-eszközzé vált, de tartja magát a minőségi újságírás – ezek a legfontosabb megállapításai a FreeEx romániai sajtószabadság-jelentésnek, amelyet ma délben, a nemzetközi sajtószabadság napján mutattak be Bukarestben. A 100 oldalas dokumentum 4 oldalt szentel a romániai magyarság helyzetének. Összefoglaltuk.


Másnapos hírek

2017. április 13. 09:04

Kérdezik: a hír, hírek jelzőjeként mi a „helyes”, a másnapos vagy másodnapos?

Magyari Sára médianyelvészünk utánajárt.