Magázódás és önöződés

2018. június 13. 11:11

A legtöbb nyelvi illemmel, protokollal foglalkozó írás megállapítja, hogy az önözés a legudvariasabb, a leghivatalosabb forma ugyan, de egyben a legtávoságtartóbb is. A magázás viszont a köznapi, a személyesebb, de udvarias és közvetlen formát hordozza.

De mit tegyen a rádiós? Magyari Sára nyelvész rovata.


Riporttábor 2018 – Irány a Szilágyság!

2018. június 13. 09:59

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete 2018. július 6-8. között Szilágy megyében szervezi meg idei riporttáborát, az alaptábor ezúttal Kémeren lesz. Célunk megegyezik a korábbi évekkel: az oknyomozó, tényfeltáró újságírás, a szociográfiai riport eszközeivel felfedni és rögzíteni a Szilágyságban élő magyar közösség állapotát, történéseit. A feltáró munka eredményeként az év végéig riportkötetet jelentetünk meg. 


Sajtóról és tipográfiáról II. – Árkos

2018. május 31. 02:35

Sajtó és tipográfia ma címmel folytatja képzés-sorozatát a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete. A sorozat múlt év novemberében Nagyváradon kezdődött bánsági és partiumi sajtósok részvételével, második helyszíne Árkos, a Felnőttoktatási Központ, ahol 2018. június 15-16-án (péntek, szombat) Hargita, Kovászna és Brassó megyei szerkesztőségek munkatársainak jelenlétére számítunk.


Három szerző két könyve egy kötetben

2018. május 30. 09:29

Meghitt légkörben mutatták be május 29-én kedden Bukarestben a Petőfi Sándor Művelődési Központban Sarány István és Ambrus Attila könyvét, amelyet Léphaft Pál karikatúrái illusztrálnak. Forró László tudósítása.


Térrendészet és városrendészet

2018. május 16. 12:27

Változó világunkban újabb és újabb intézmények, felügyeleti szervek jelennek meg. Érkezett is egy kérdés: mit jelent a térrendészet, városrendészet? Mivel foglalkoznak, mi a feladatkörük? Van-e egyáltalán ilyen szó vagy csak összetévesztjük a térrendezés és városrendezés szavakkal? Magyari Sára nyelvész rovata.