Svájci népszavazás: marad a rádió- és tévéilleték

2018. március 05. 13:55

Elutasította Svájc lakossága a rádió- és tévéilleték eltörlését a vasárnapi népszavazáson - adja hírül a rador.ro. Az exit-pollt végző közvélemény-kutató cég szerint, a szavazók 71%-a szerint kell továbbra is megtartani az előfizetési díjat.

A referendumot a Svájci Néppáárt (SVP) kezdeményezte, közösen a radikális liberális fiatalokkal. Az illeték eltörlésén kívül, azt is szeretnék elérni, hogy az állam ne finanszírozza a Svájci Rádióteleízió (SRF) működését, mert az szerintük baloldalra tolódott. A svájci kormány és a pártok többsége úgy véli, a közszolgálati csatorna politikailag semleges, és az illeték felszámolása  a közszolgálati média végét jelentené, a reklám-alapú finanszírozás pedig a csatornát "kitenné több külső befolyásnak".

Hasonló kezdeményezésekre volt példa Németországban, Ausztriában és Dániában is, mindenhol a konzervatv pártok részéről.

Svájcban a rádió- és tévéilleték évente 451 frank (mai árfolyamon kb. 1800 RON, 1 CHF=4,03 RON) háztartásonként. Begyűjtéséből 2016-ban a társaságnak 1,37 milliárdos (CHF) bevétele származott.

A svájci közszolgálati rádiótelevíziónak 6000 alkalmazottja van, és működési költségeit 75%-ban az előfizetési díjakból fedezték, további 21 regionális rádióval és televízióval együtt. Az SRF az egyetlen csatorna, amely Svájcban 4 nyelven sugároz: németül, franciául, olaszul és rétorománul.

Kép forrása is: rador.roOssza meg másokkal is!Szóljon hozzá!