A szabad sajtó napja Székelyföldön, 2018

2018. március 07. 23:52
A magyar sajtószabadság napja alkalmából Hargita Megye Tanácsa a Magyar Újságírók Romániai Egyesületével (MÚRE) együttműködve idén is megszervezi A szabad sajtó napja Székelyföldön elnevezésű ünnepét Csíkszeredában, lehetőséget teremtve a Székelyföldön tevékenykedő vagy Székelyföldről tudósító, médiában dolgozó szakembereknek a találkozásra, együttünneplésre. 
 
Felvételünk a 2016. évi Sajtógálán készült   Fotó: Hargita Népe
 
A március 23-i esemény alkalmával, a hagyományokhoz híven, díjazni is szeretnénk a kiemelkedő múlt évi alkotásokat, és az előző esztendőkhöz hasonlóan a beérkezett, Székelyföld-témájú, díjazásra jelölt anyagokból az eseményen kategóriánként bemutatott anyagot valamennyi résztvevő pontozhatja, és az összesített pontszám alapján díjazzuk a legjobbnak ítélt munkákat. A néhány éve bevezetett módszert idén is alkalmazzuk: az előzsűrizésbe is bevonjuk a sajtó munkatársait, a Facebook Szabad Sajtó Napja nevű zárt csoportba Önök meghívót kapnak (ha eddig valamilyen oknál fogva nem csatlakoztak). Annak érdekében, hogy senki ne maradjon ki, kérjük, adják hozzá a csoporthoz munkatársaikat. Kategóriánként a legtöbb „Tetszik”-et kapó alkotás jut tovább, valamint két-két alkotást a MÚRE tagjaiból álló szakmai zsűri választ ki.
Felkérjük, jelöljék a szerkesztőségük 2017. évi, Székelyföldön (is) megjelenő/sugárzott sajtótermékeiből a legjobbnak, legszínesebbnek, legérdekesebbnek tartott, székelyföldi témáról szóló pályamunkákat az alábbi kategóriák szerint:
 
1. Írott (nyomtatott és on-line) sajtó: glossza, tárca, jegyzet vagy riport;
2. Televíziós riport, portréfilm (max. 5 perc hosszúságú anyag);
3. Televíziós napi híradós anyag (helyi tévék számára, max. 5 perc hosszúságú anyag);
4. Rádió: tudósítás, napi hír, kisriport (max. 5 perc hosszúságú anyag);
5. Sajtófotó vagy fotóriport. Sajtófotó: nyomtatva A4-es méretben, ugyanazt elektronikusan min. 2000 pixel széles  (max. 3 darab fénykép pályázónként). Fotóriport: legkevesebb 5 darab fénykép nyomtatva A4-es méretben, ugyanazt elektronikusan min. 2000 pixel széles, és a megjelenés linkjét.
 
A Székelyföldön működő szerkesztőségek munkatársai, illetve a Székelyföldön tevékenykedő tudósítók nyújthatnak be kategóriánként egy-egy pályamunkát. Az írott anyagokat és fotókat küldjék a sajtonap@hargitamegye.ro e-mail-címre. A rádiós anyagokat töltsék fel a https://soundcloud.com/hmtpress felületre (felhasználó: hmtpress@gmail.com, jelszó: sajtogala2017), a televíziós anyagokat pedig töltsék fel a YouTube videomegosztóra, a feltöltött anyagok linkjét pedig küldjék el a sajtonap@hargitamegye.ro e-mail-címre.
A pályamunkák leadási határideje: március 16., 12 óra.
Az eseményre rövidesen külön meghívót is küldünk.
Bővebb felvilágosítás érdekében, kérjük, írjanak a sajtonap@hargitamegye.ro e-mail-címre, vagy hívják Csont Zsuzsánnát a 0757-029958 telefonszámon.
 
Várjuk pályamunkáikat,
üdvözlettel:
 
Borboly Csaba,
 
Hargita Megye Tanácsának elnöke
 
Rácz Éva,
a MÚRE elnöke
 
 
Csíkszereda–Marosvásárhely, 2018. március 6.


Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!