Azt kérdezik, hogy egészségügyi problémáink vannak-e vagy csak egészségi gondjaink.
Egészség szavunk az életműködés zavartalanságát jelenti, a test, a szervek betegség nélküli működését, állapotát. Beszélgetésekből az derül ki, talán az egyik legfontosabb kincsünk. Gondoljunk csak azokra a köszönési, köszöntési formulákra, amelyekben szerepel: Egészségére! – mondjuk koccintáskor, de akkor is, ha valaki tüsszent. Jó egészséget kívánunk egymásnak köszönéseinkben, akár találkozáskor, akár elváláskor. 
Jelzőként ismét érdekes kifejezésekben kerül elő: egészséges pofon (kiadós pofon), egészséges kritika (építő kritika), egészséges ötlet (hasznos ötlet), de még azt is mondjuk, hogy egészséges megfázás (természetes, olyan igazi megfázás).
Amikor egészségi problémáink vannak, azt jelenti, betegek vagyunk, legalábbis gyengélkedünk, azaz valami zavarja az életműködést.
Az egészségügy jelentése szintén összetett: elsődlegesen egy közösség egészségi viszonyaira, utóbbi esetben az is benne van a jelentésben, hogy olyan ügyintézéssel foglalkozunk, amely az egészségünkkel vagy az egészségvédelemmel kapcsolatos. A következő az egészségvédelemmel kapcsolatos ügyek összeségét jelenti (az egészségügy intézményei). 
Melléknévi formában az egészségüggyel kapcsolatos dolgokra vonatkozik (egészségügyi vizsgálat), de létezik olyan jelentése is, amikor az egészség fenntartásához szükséges dolgokat, tevékenységeket jelenti (egészségügyi kezelés).
Így tehát mondhtajuk azt is, hogy egészségi, de azt is, hogy egészségügyi problémáink vannak. Mindkét esetben lehetséges, hogy betegek vagyunk, az utóbbi jelentésében viszont az is benne van, hogy olyan ügyintézéssel foglalkozunk, amely az egészségünkkel vagy az egészségvédelemmel kapcsolatos (pl. betegbiztosítással).
Ugyanakkor emberi mivoltunkból fakadóan, szeretünk túlozni is: ennek egyik nyelvi megjelenése, amikor a hosszabb formákat részesítjük előnyben. Igaz, nyelvünkben ez a szóhasználat bizonyos helyzetekben udvariasabbnak tűnhet (köszönések esetében), de a komolykodás, a helyzetünk súlyosbítása érdekében szintén élhetünk a hosszabb szerkezetekkel. Ne értsük félre, nem szándékos ferdítésről van szó, lehet, hogy mi magunk érezzük problémásnak a helyzetet, és ezt nyelvileg is nyilvánvalóvá tesszük.
Persze, az is előfordulhat, hogy az alkalmazottak csak ürügyként jelentik a főnöknek, hogy egészségügyi gondjaik vannak – bár ma már gyakran kell ezt igazolni is –, és ha ez gyakori jelenség, akkor érdemes utánajárni: vajon nem csak egy egészséges fejmosásra szolgáltak-e rá a kollégák? 

 

Magyari Sára