Mintegy 100 újságíró és meghívott ünnepelte 2015. május 15-16-án Csíkszeredában a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) 25 éves jubileumát.

Az ünnepi rendezvény a MÚRE csapatának és Magyarország Fõkonzulátusának futball-mérkõzésével kezdõdött, ezt 5:3-ra az újságírók nyerték.

Az egyesület ugyanott szervezte a „születésnapot”, ahol az egyesület megalakult: a Sapientia EMTE mai épületében. Sarány István területi megbízott megnyitója után, Hargita megyei házigazdaként Borboly Csaba, a Megyei Tanács elnöke köszöntötte az újságírókat. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem köszöntõjében dr. Gyõrffy Gábor hangsúlyozta: a MÚRE érdeme is, hogy az egyetemen 1993-ban létrejött az újságíró-képzés.

A társszervezetek közül a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyar Újságírók Közösége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete képviseltette magát, a Sajtószakszervezet levélben üdvözölte a rendezvényt. Az újságírók egyperces néma tisztelgéssel emlékeztek elhunyt kollégáikra, közöttük Csép Sándor elnökre.

Levélben üdvözölte az ünnepi ülést a MÚRE-tagból mára RMDSZ-elnökké lett Kelemen Hunor, Ágoston Hugó korábbi elnök, és a FUEN alelnöke, Vincze Loránt, aki korábban a MÚRE audiovizuális alelnöke, Becsületbíróságának elnöke is volt.

Az emlékülésen elõbb filmen követhettük végig a MÚRE történetét (25 év 25 percben), Kacsó Sándor és Bartha Ágnes összeállításában, majd, Rácz Éva elnök kérésére, a MÚRE korábbi elnökei, vezetõi és díjazottai személyes emlékeiket osztották meg a közönséggel.

Az 1990. május 25-i alakuló ülésrõl Hecser Zoltán alapító elnök, az 1992-ben megalakult audiovizuális kollégiumról Boros Zoltán, az egyesület költözésérõl Marosvásárhelyre Gáspár Sándor, a Nagyváradon 1994-2012 között a MÚRE égisze alatt mûködött Ady Endre Sajtókollégiumról Szûcs László beszélt. Ambrus Attila emlékezett 10 évvel ezelõtti nyitásra a külhon felé, s ennek nyomán a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának (KMÚEK) megalakulására, Karácsonyi Zsigmond pedig a román társszervezetekkel való kapcsolat kialakítására,a Médiaszervezetek Konvenciójának (COM – Conventia Organizatiilor Media) megalakítására tért ki. Szót kapott még az egyesület elsõ díjazottai közül Simon Judit (1993-ban riporteri nívódíjas), az oktatási szakbizottság korábbi vezetõje, Simonffy Katalin, és a területi szervezetek nevében a Maros megyei korábbi megbízott, Vajda György. Brîndușa Armanca Pro Amicitia-díjas és Böszörményi Zoltán lapkiadó szintén levélben köszöntötte az emlékülést. Bemutatkozott a MÚRE 2012-ben alakult focicsapata, a PRESSing, Szucher Ervin csapatkapitánya vezetésével. Az ifjúság képviseletében, Sarány Orsolya tartott bemutatót

Rácz Éva elnök kitért a tagság gyarapodására (több, mint 30 tagfelvétel az utóbbi másfél évben), s elmondta: hamarosan megújul a www.mure.ro honlap, és hamarosan meglesz az 500. Facebook-kedvelõ is. A konkrét tervek közül az elnök megemlítette a Beszterce-Naszód megyében, Radnaborbereken tervezett riporttábort (július 10-12.), az õszi (ismét egy lovagteremben szervezett) szakmai rendezvényt. Meglepetés volt Winkler Gyula EP-képviselõ levele, aki felajánlotta támogatását egy szórványmédiáról szóló konferencia megszervezésében – s nem meglepő, hogy a szervezet nevében az elnök elfogadta a felajánlást.

A 25 év emlékére, az emlékülés minden résztvevõje emléklapot vihetett haza, és oklevelet kaptak a MÚRE jelenlegi és korábbi támogatói is.

Az esti állófogadáson, amelyet a MÚRE megalakulásának 25. évfordulója alkalmából, a romániai magyar újságíró-társadalom képviselõinek a Csíkszeredai Fõkonzulátus adott, Rácz Éva MÚRE-elnök mellett, dr. Zsigmond Barna Pál köszöntötte a vendégeket.

Május 16-án Médiaszabályozás és önszabályozás címmel, szakmai konferenciával folytatódott a rendezvény. A médiaszabályozás magyarországi és hazai tapasztalatairól elõadást tartott dr. Bodonovich Jenõ nyugalmazott médiabiztos (NMHH), Turos Lóránd, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tagja. Önszabályozásról, az etikai kódexek megújításáról beszélt Kövér Tamás (MÖT) és Szucher Ervin (MÚRE-BB). A FreeEx 2014-re vonatkozó szólásszabadság-jelentését Adrian Szelmenczi, a bukaresti Active Watch emberjogvédõ szervezet munkatársa mutatta be, kitérve a magyar kisebbséget érintõ korlátozásokra, büntetésekre.

Rendezvényünk támogatói voltak: Magyarország Csíkszeredai Fõkonzulátusa, Communitas Alapítvány, RMDSZ, Hargita Megye Tanácsa, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Igazi Csíki Sör Manufaktúra.

Köszönjük a támogatást nekik, és mindazoknak, akik az elmúlt 25 évben mellettünk álltak – s állnak ma is!